بسم الله الرحمن الرحیم
دعا(2-3)
از عوامل مؤثر دیگر اینست که: قبل از اینکه خودت را دعا کنى اول دیگران را دعا کنى. مثلاً در نماز شب مىگویند: «چهل مؤمن را دعا کن» و این نکته در واقع لزوم توجه به جامعه مومنین و دوری از خودخواهی را مىرساند.
مثل خود نماز که در آن مىگوییم: اهدنا الصراط المستقیم یعنى «ما را به راه راست هدایت کن» نه من را؛ که این هم تعمیم در دعا را مىرساند. و یا در سلام نماز که می گوییم: السلام علینا و على عباد الله الصالحین که به قول آقاى قرائتى: «از این طرف دنیا شما دارید آن بنده آن طرف دنیا را دعا مىکنید و او هم از آن طرف شما را دعا مىکند»، و این نیز تعمیم در دعا است.
مثلا دعاى اللهم اِغْفِرْ لِلمُؤمنینَ و الْمُؤمِنات و المُسلِمینَ و المُسلِمات ... دعاى مبسوطى است که همه را شامل مىشود و دعا کردن براى مؤمنین موجب خشنودى مؤمن مىشود.
در حدیث قدسى آمده است که خداوند مىفرماید: «از دعا کردن خسته و ملول نشو، زیرا من از اجابت دعاهاى تو خسته نمى شوم تو مدام دعا کن من هم اجابت مىکنم».
فراموش نشود: صِرف همین که حاجاتمان را از خدا بخواهیم عبادت است و اگر هم دعاهایمان مستجاب نشود و یا اینکه اثر استجابتش را در ظاهر نبینیم؛ نباید خسته شویم چون چیزى را از دست ندادهایم.
شیطان مىخواهد به ما القا کند: «چقدر دعا مىکنى؟ بس است. اگر خدا مىخواست دعایت را اجابت کند، کرده بود! پس دیگر دعا نکن».
براى مبارزه با شیطان باید در نقطه مقابل او عمل کرد: او ما را وسوسه مىکند و مىگوید خسته شدى دیگر بس است ما باید به شیطان بگوییم: «من اصلاً براى اجابت دعا نمىکنم، من براى «عبادت کردن» دعا مىکنم».
مانند فرد وسواسى که براى اینکه از این دام شیطان خلاص شود باید در مقابل آن عمل کند. مثلاً اگر شیطان به او القا مىکند که فرش نجس شده است نباید اهمیت بدهد و باید بگوید من روى همین فرش نجس نماز مىخوانم و نمازش هم ان شاءالله از همیشه بهتر پذیرفته مىشود.
در روایت است که: «-همان گونه که- گوسفند جدا از گله متعلق به گرگ است؛ مؤمن جداى از مؤمنین نیز متعلق به شیطان است».
یعنى کسى که وضو گرفتنش جداى از مسلمانان است و با وسواس خاصى وضو مىگیرد و یا اینکه آب کشیدنش بیشتر از همه مسلمانان است، این فرد متعلق به شیطان است.
یکى دیگر از عوامل مؤثر در استجابت دعا، «دعا در حق فرد غایب» است. یعنى دعا در حق کسى که اینجا نیست. در حدیث نبوى است که : اَسرَعُ الدُّعا اِجابةً دعاءُ غایبٍ لِغایبٍ
«سرعترین دعای از حیث سرعت اجابت دعای شخص در حق شخص غایب است»
و نیز امام باقرعلیه السلام مى فرمایند:
«وسیع ترین دعا و سریعترین دعا از نظر اجابت دعاى مؤمن در حق برادرش، در غیبت اوست»
و در ادامه مىفرمایند: «در این هنگام یک فرشته از فرشتگان مقرب آمین مىگوید»
یعنى دعاى او را تأیید مىکند؛ مىگوید: «آمین و لَکَ مِثلاهُ» یعنى مىگوید: «خدایا دعایش را مستجاب کن و دو برابر این دعا را در حق خودش قبول بفرما».
در حدیث دیگرى به همین مضمون از حضرت على علیه السلام نقل شده است که: «کسى که براى برادر مؤمنش در پشت سر او دعا کند؛ فرشته ای ندا مىکند: «براى تو اى بنده خدا! صد هزار برابر آنچه که دعا کردى مىباشد»، و بعد از آن از آسمان دوم ملک دیگرى ندا مىدهد: «اى بنده خدا! براى تو دویست هزار برابر آنچه که دعا کردى است» و ملک سومى از آسمان سوم ندا مىدهد: «براى تو سیصد هزار برابر آنچه که دعا کردى است» تا آسمان هفتم که او مىگوید: «هفت صد هزار برابر» و سپس خداوند متعال ندا مىدهد: «من آن بى نیازى هستم که فقیر نمىشود؛ اى بنده من! براى تو هزار هزار برابر آنچه که دعا کردى باشد».
حالا وقتى که خود حضرت حق تعالی در حق تو چیزى را بخواهد یعنى چه؟ آیا معنایى جز اجابت دارد؟!. دیگر نباید منتظر اجابت باشیم زیرا خود خدا متکفل شده که یک ملیون برابر آنرا در حق ما ادا کند و این نشان مىدهد که چقدر دعا کردن در حق برادر مؤمن در پشت سر او، در اجابت دعاهاى خودمان مؤثر است.
یکى دیگر از عوامل مؤثر در استجابت دعا «دعاى مریض در حق دیگران» است. امام صادق علیه السلام می فرمایند:
«اگر کسى مریض شد و به ملاقات او رفتى به او بگو که در حق تو دعا کند.» امام مىفرمایند: «دعاى مریض با دعاى ملائکه برابرى مىکند».
دیگر از عوامل مؤثر در استجابت دعا: «دعا در نزد قبر امام حسین علیه السلام» است . امام باقرعلیه السلام مىفرمایند: «خداوند در عوض قتل امام حسین علیه السلام در کربلا این را قرار داده است که: اولاً امامت در ذریه حضرت باشد و دیگر اینکه شفا در تربت امام حسینعلیه السلام قرار گیرد»
خوردن خاک و گل حرام است ولى خوردن تربت آقا امام حسینعلیه السلام به قصد شفا حرام نیست. ودر ادامه می فرماید:
«و سوم اینکه دعا را در کنار قبرش مستجاب مىفرماید».
یکى دیگر از عوامل مؤثر در اجابت دعا «ولایت» است. ابوذر غفارى مىگوید:
«از رسول الله صلى الله علیه وآله شنیدم که تمام توفیقات و خیرات به واسطهى ائمه علیهم السلام است»
یعنى حضرت صلى الله علیه وآله مىفرمایند: «چون ما هستیم دعاى شما اجابت مىشود». و می فرماید:
اِنّا مَنازلُ الهُدى «ما منزل هاى هدایت هستیم».
اگر مىخواهیم دعاهایمان مستجاب شود باید ولایت داشته باشیم و طوق ولایت بر گردن ما باشد و اگر این طوق نباشد دعا بالا نمى رود. ولایت اهل بیت علیهم السلام هم بر مىگردد به معرفت اهل بیت علیهم السلام، و معرفت این نیست که بدانیم چه موقع متولد شدند و چه موقع از دنیا رفتند، بلکه امام شناسى به این معناست که نقش تکوینى و تشریعی امام را در زندگیمان بشناسیم؛ سیره عملى معصومین علیهم السلام را دقیقاً بشناسیم و فرمایشات آنان را نصب العین خود قرار دهیم.
ما که على علیه السلام را به عنوان ولى قبول داریم راجع به ولایت ایشان چقدر تحقیق کردهایم؟ نسبت به امام زمانعلیه السلام چقدر تحقیق داشتهایم؟ راجع به اینکه امامعلیه السلام در زمان غیبت از ما چه خواستهاند؟
اینها نشان مىدهند که ما چه اندازه خود را به اهل بیت علیهم السلام متصل کردهایم وگرنه صرف «ادعا» که ولایت نیست چرا که خیلىها در زمان خودِ ائمه علیهم السلام ادعاى ولایت مىکردند ولى موقع عمل که مىرسید جا مىزدند و شانه خالى مىکردند. آیا ما از آنها نیستیم؟ از کجا معلوم وقتى امام زمانعلیه السلام ظهور کنند ما پشت سر ایشان بایستیم؟ مگر در روایات نیست که وقتى آقاعلیه السلام مىآیند خیلى ها منکر مىشوند و خیلى ها که دعاى عهدها و زیارت جامعهها خواندهاند هم، امامعلیه السلام را انکار مىکنند، زیرا دعایشان بى معرفت بوده و نفهمیدهاند که امامشانعلیه السلام کیست. ما باید خود اهل تحقیق باشیم، شبى چند صفحه مطالعه کنیم و این کار را به هر بهانهاى ترک نکنیم.
از امام خمینى(ره) یاد بگیریم که حتى شب شهادت فرزندش –آقا مصطفی که او را امید اسلام مى دانست- برنامه مطالعه خود را ترک نکردند و فقط مقدار کمترى مطالعه کردند. مرحوم صاحب جواهر قسمتى از کتاب خود را در کنار جنازه فرزندش در همان شبى که او فوت کرده است و براى ثواب روح او نوشته است. آنها کجا و ما کجا؟
خداوند از انسان تنبل و کسل بدش مىآید. هر لحظهاى که از دست مىدهیم فرداى قیامت جاى حسرت خوردن است.
ان شاءالله فرداى قیامت در نزد اهل بیت(ع) رو سفید باشیم.
ادامه دارد.....................
لطفا با درج نظرات خود در قسمت
مرا در جهت بهتر شدن مطالب یاری نمایید
با تشکر
التماس دعا
اکبر فرحزادی نویسنده این سطور معتقد است تنها مذهب بی نقص و نجاتبخش اسلام شیعی است و بدون هدایت اهل بیت علیهم السلام هرگز نمی توان به مقصد رسید. بیایید همه در نشر آموزه های اهل بیت علیهم السلام کوشا باشیم. |