بسم الله الرحمن الرحیم
مورچه
بنظر شما مورچه قوی تر است یا انسان؟ اشتباه نکنید منظورم زور بازو – فیزیکی- نیست چرا که در این صورت قطعا مورچه قوی تر است! زیرا او بنابر آزمایشات متعدد می تواند گاه تا 50 برابر وزن خود را جابجا کند در حالی که هیچ انسانی را توان جابجایی –و کشیدن روی زمین و بدون کمک ابزار – چنین وزنی نیست.
بگذارید طور دیگری بگویم: مورچه باهوش تر است یا انسان؟ باز فراموش نکنید منظورم محاسبه ریاضی و توان حل مسائل عقلی نیست .
این هم نشد باز بگذارید طور دیگر بگویم: مورچه عاقل تر است یا ما؟ مورچه زیرک تر است یا انسان؟ مورچه عاقبت اندیش تر و آینده نگرتر است یا فرزند آدم؟ مورچه پر تلاش تر است یا من و تو؟ مورچه از فرصتها بیشتر بهره می گیرد یا ما؟ و ...
با نگاهی دقیق و عمیق و بدور از تعصباتِ انسان مدارانه و «پان انسانیستی» می توان اذعان کرد که مورچگان از بسیاری از ما انسانها جلو تر و «فرجام نگر»ترند!.
مورچگان در بسیاری از لحظات زندگی در حال جستجوی آذوقه و توشه ای برای فردای زمستان، فردای قحطی و سختی، فردای نیازمندی و احتیاجند اما من و تو چی؟! .
مورچه با اراده، قوی ، با توجه، شجاع و نترس، دارای پشتکار و نیز دارای بسیاری از فضایل دیگر است.
مورچه کوچک «معلمی بزرگ» است، معلمی که گویا خداوند متعال آن را برای بیدارگری من و تو خلق نموده است.
مورچه کوچک عامل شرمندگی خیلی از ما انسانها در روز قیامت است.
مورچه کوچک موجودی «هدفمند» است که تنها برای رسیدن به هدف زندگی میکند. در میان مورچگان مورچه تنبل، کسل، از زیر کار در رو، مفت خور و بیکاره و ... وجود ندارد.
مورچه به خانه و خانواده بزرگ خود عشق می ورزد و همه وجودش را صرف همنوعان خود می نماید. او تکروی ندارد، خود خواهی ندارد، هر چه می خواهد برای همه می خواهد. مورچه موجودی وظیفه شناس و مسوول است. برای برداشتن یک بار سنگین اول تمام تلاش خود را صرف می نماید و در صورت ناتوانی از دیگران یاری می جوید.
مورچه، خیلی بزرگ است خیلی بزرگتر از آنچه ما تصور می کنیم و اکنون قضاوت با من و تو، مورچه عاقل تر است یا انسان؟
مورچه بهتر است یا ما؟ کدامیک از اوصاف زیبای او در ما نهادینه شده است؟ و اگر کسی معتقد است که انسان عاقل تر از مورچه است سخن ما به او این است:
که مگر نه اینست که «عقل» نیز مانند هر چیز دیگر باید دارای نشانه باشد؟ نشانه عقل انسانهایی که فاقد این اوصافند چیست؟ انسانی که آینده نگر و فرجام اندیش نیست چگونه عاقل است؟!!
انسانی که به قیامت و فردای احتیاج نمی اندیشد و برای آن روز توشه ای بر نمیدارد چگونه عاقل است؟! انسان تنبل و کسل که به راحتی عمر خود –این ارزشمند ترین چیز خویش - را تلف می کند چگونه عاقل است؟!
انسانی که تنها به خویش و شهوات نفس می اندیشد، خودخواه، متکبر، مغرور،غافل، بی اراده و فاقد عزم است چگونه می تواند ادعای عاقل بودن نماید؟!
انسان بی هدف و رها که نمی داند برای چی در این دنیا وارد شده و به دنبال چه باید باشد، چگونه مدعی عقل است؟!
انسانی که تنها به بهار -و اکنون- می اندیشد! و از زمستان و بهارهای بعدی غافل است چگونه دارای عقل است؟
آری انسان و مورچه تفاوتهای فراوانی با یکدیگر دارند و از همین روست که بسیاری از انسانها باید هنگام مواجهه با یک مورچه ساعی و پر تلاش از خود خجالت کشیده و شرمنده از رویارویی با او شوند!!
بیایم تا دیر نشده مورچه را الگوی خود قرار داده و فضایل او را در خود متجلی سازیم.
«فردا باوری» و توجه به «هدف از خلقت» و زندگی، نکته ای نیست که به راحتی از کنار آن بگذریم . انسان عاقل فرجام نگر و عاقبت اندیش است. او برای فردای خود از «امروز» بهره میگیرد، او میداند که «زمستان سرد»! در راه است و برای رسیدن به بهار باید آنرا به سلامت پشت سر نهاد.
و از همین رو او برای رهایی از بحران از هم اکنون تدبیر می کند. انسان عاقل هر روز در حال جستجوست، جستجوی توشه برای آخرت.
او در همه اعمال کوچک و بزرگ، مادی و غیر مادی خویش خدا را جستجو می کند، او را حاضر و ناظر می بیند، برای او تلاش می کند، برای او از لذتهای نامشروع چشم می پوشد، برای او سختی ها را تحمل می کند، برای او و تنها برای او زندگی می کند.
پس بیاییم به مورچگان -این حجتهای خداوند بر انسان در فردای قیامت- ثابت کنیم که ما اشرف مخلوقاتیم و آنها هر چه باشند تنها مورچه اند و بس!!.
و مباد روزی که آنها به ما ثابت کنند که آنان اشرف از ما و گران قدرتر از مایند و ما تنها «انسان نما»هایی در قالب انسان!!. والسلام علی من اتبع الهدی
اکبر فرحزادی نویسنده این سطور معتقد است تنها مذهب بی نقص و نجاتبخش اسلام شیعی است و بدون هدایت اهل بیت علیهم السلام هرگز نمی توان به مقصد رسید. بیایید همه در نشر آموزه های اهل بیت علیهم السلام کوشا باشیم. |