بسم الله الرحمن الرحیم
خواب در بیداری!
========================
نبى اکرم (صلی الله علیه و آله) مىفرماید:
النّاسُ نیامٌ فَاِذا ماتُوا اِنتَبَهُوا
«مردم [در] خوابند و هنگامى که مردند، بیدار مىشوند»
در خصوص این حدیث شریف مىتوان نکاتى را در مورد این خبر و یا «تشبیه» نبى مکرم«ص» یادآور شد:
1ـ چنان که براى انسانهاى در حال خواب آن چه در پیرامون آنها مىگذرد قابل درک نیست؛ براى مردم ناآگاه و غافل نیز این چنین است و گویا آنها نمىدانند که کل این نظام هستى بر پایهى حکمت و نظمى از سوى خالق یکتا شکل گرفته و همهى موجودات به سوى هدفى متعالى در حرکتند.
2ـ انسانى که در خواب است نمىداند که در اطراف چه مىگذرد بدین معنى که حتى اگر دزد وارد منزل او شود و به غارت اندوختههاى او بپردازد، باز هم اقدامى شایسته از او سر نمىزند. بسیارى از انسانها نیز این گونهاند که در طول زندگى در حال غارت شدن اندوختهها و سرمایههایشان از سوى دیگرانند ولى آنها متوجه چنین خساراتى نیستند، سرمایههایى نظیر عمر، سلامت، جوانى، عقل، فراغ و عدم اشتغال و... 3ـ خواب بخش کوچکى از زندگى انسان است و اصل زندگى در بیدارى است. دنیاى برخى از انسانها نیز گویا در خواب مىگذرد و توجهى ندارند که اصل زندگى مربوط به سراى دیگر است و این دنیا تنها نظیر یک خواب و رویاست. به تعبیرى دیگر دنیا در برابر آخرت مانند خواب در برابر بیدارى و مانند لحظهاى در برابر ابدیت است از این رو ارزش آن در مقابل آخرت چیزى قابل اعتنا نمىباشد.
4ـ در خواب و هنگام خواب دیدن خوشىها و رنجها موقت و زودگذرند و نهایت عمر آنها به درازاى خواب انسان است. خوشىها و رنجهاى دنیا نیز در برابر آخرت عمرى کوتاه دارند و تحمل سختىها و یا گذشتن و دل کندن از لذایذ نامشروع در آن خیلى راحت و آسان است.
5ـ لذتهاى زندگى مثل رویاهاى شیرین در خواب است و نباید به آنها دل بست و سختىها و رنجهاى زندگى نیز مثل رویاهاى وحشتناک و ناخوشایند در هنگام خواب است که هنگام بیدار شدن انسان خوشحال از آن است که در خواب بوده و سختىها واقعیتى نداشتهاند.
در قیامت نیز هنگامى که به دنیا و حوادث تلخ و شیرین آن مىنگریم آن را نظیر یک خواب مىبینیم ولى با این فرق که رویاهاى موجود را در طول زندگى تماماً واقعیت داشته و باید پاسخگوى آنها باشیم و اگر در دنیا نیز به حوادث مانند رویاهاى تلخ و شیرین موجود در یک خواب بنگریم؛ دیگر تحمل سختىها و گذشتن از زرق و برق دنیا سخت نخواهد بود. به تعبیرى دیگر چنان که ثروتهایى که شخص در خواب مىبیند ارزشى ندارند و هنگام بیدارى هیچ چیز دست او را نمىگیرد؛ انسان عاقل نیز به زندگى دنیا به همین چشم مىنگرد و خود را اسیر «هیچ» نمىنماید.
6ـ خیلىها در خواب غنى و ثروتمند و در هنگام بیدارى فقیر و نیازمند و خیلىها در خواب فقیر و نیازمند و در بیدارى غنى و ثروتمندند، حال اگر انتخاب با شما باشد کدام یک را برمى گزینید؟
چه بسیار افرادى که در دنیا ثروتمند و در آخرت فقیر و تهىدست مىباشند و چه بسیار افرادى که در دنیا فقیر و در آخرت ثروتمند و بىنیازند.(البته باید دید ثروت و فقر دنیا و آخرت چه فرقى با هم دارند و ثروت و فقر آخرت به چیست؟)
7ـ خیلىها در خواب مریضند و در بیدارى سالم و خیلىها بر عکس؛ کدام بهتر است؟ افرادى که در طول زندگى در ظاهر سالم و تندرستند ولی در واقع گرفتار انواع امراض روحى و معنوىاند و به خاطر انجام گناهان از خداوند دورند و در قیامت بیمارى آنها نمایان گشته و امراض روحى آنها تجسم یافته و در آن هنگام ناخوش و ناسلامتند و برخى دیگر در حال زندگى در دنیا در ظاهر گرفتار امراض جسمى و مشکلات اقتصادی و فقر و ... ولى از آنجا که داراى صبر و رضا و توکل و سلامت نفسند در فرداى قیامت نیز دارای آرامش و برخوردار از سلامتند.
8ـ خیلىها در خواب قدرتمند و در بیدارى ضعیفند و خیلىها در خواب ضعیف و در بیدارى قوىاند. راستى «قدرت و ضعف» در آخرت به چیست؟
9ـ آنان که در خوابند [پرخوابها] از زندگى بهرهاى کمتر دارند و سحرخیزان و کم خوابها از عمر خود بیشتر بهرهمند مىگردند.
10ـ آنان که در خوابند گویا در حال رکودند و آنان که بیدارند در حال سیر و سلوکند. مومنین بیدارند و در حال بهرهگیرى از عمر و فرصتهای طلایی و غیر مومنین در خوابند و در حال خسران و زیان.
11ـ گاه از انسان خواب امورى سر مىزند که موجب شرمندگى او در بیدارى مىشود. پس باید مراقب بود که در طول زندگى دنیا کارى نکنیم که هنگام بیدارى [یعنی پس از مرگ] شرمنده و حسرتزده باشیم. 12ـ انسانى که از خواب بیدار مىشود گاه حسرت آن چه را که در خواب داشته است مىخورد و دلش مىخواهد به خواب برگردد؛ فرداى قیامت نیز کثیرى از انسانها حسرت دنیا را مىخورند و دلشان مىخواهد به دنیا برگردند و آن گونه که شایسته است زندگى کنند و به اصطلاح پس از، از دست دادن دنیا قدر آن را دانسته و دلشان مىخواهد به آن برگردند.
13ـ آنان که در خوابند، هنگام بیدارى و پس از شناخت کسانى که حقى را از آنان ضایع ساختهاند از آنان شاکى خواهند گشت، در روز قیامت نیز انسانها از خواب بیدار گشته و حق خود را از ظالمان و ستمگران طلب خواهند نمود به تعبیرى دیگر انسان خواب نمىداند چه کسانى حق او را خورده و به او بدهکارند ولی هنگام بیدارى و شناخت این افراد، حق خود را از آنها طلب مىکند. پس ممکن است در روز قیامت و هنگام محاکمه صف طویلى از طلبکارانى را که شاید در دنیا حتى برخى از آنها را نمىشناختیم، در برابر ما صف کشیده و حق خود را از ما طلب نمایند.
14ـ آنان که در خوابند تنها به لذایذى اندک و خیالى، دل خوش نمودهاند و آنان که بیدارند از لذایذ گوناگون، فراوان و واقعى بهره مىگیرند.
15ـ خیلىها هنگام بیدار شدن شاد مىشوند و خیلىها ناراحت.
16ـ خواب افراد متفاوت است خواب سبک، متوسط، سنگین، برخى زود از خواب بیدار مىشوند و بعضى دیگر دیر؛ در دنیا نیز انسانها این گونهاند برخى با اندک موعظهاى بیدار مىشوند و برخى حتى با مواعظ فراوان تغییرى نمىکنند به تعبیرى دیگر برخى تنها با مرگ بیدار مىشوند بیدارىاى که شاید فایدهاى نداشته باشد.
17ـ بهرهى افراد از خواب متفاوت است برخى فقط مىخوابند و برخى حتى خوابشان نیز عبادت است.
18ـ اساساً خواب براى بهره بردن از بیدارى است یعنى کسى که مىخوابد مىخواهد آرام بگیرد؛ رفع خستگى نماید تا در بیدارى داراى قدرت کافى براى بهرهگیرى از زندگی باشد ولى خواب برخى از آدمها تنها براى خوابیدن و لذت بردن از خود خواب است.
19ـ طالبان بیدارى از خواب مىگذرند آنان که از خواب گذشته و دل کندهاند به خیلى جاها رسیدهاند.
20ـ به تعبیرى دیگر همهى مردم غیر از معصومین(ع) در خوابند و بیدارى حقیقى حتى براى مومنین تنها در روز قیامت حاصل مىشود زیرا: «شنیدن کى بود مانند دیدن» و در آنجاست که وعدهها و وعیدهاى الهى رخ مىنماید و جلوهگر مىشود.
(هرگونه اقتباس و استفاده از این مطالب آزاد و موجب خوشحالیست)
التماس دعا
اکبر فرحزادی نویسنده این سطور معتقد است تنها مذهب بی نقص و نجاتبخش اسلام شیعی است و بدون هدایت اهل بیت علیهم السلام هرگز نمی توان به مقصد رسید. بیایید همه در نشر آموزه های اهل بیت علیهم السلام کوشا باشیم. |