بسمه تعالی
قدرتمند
زور می زدند که سنگی را بلند کنند و هر یک مدعی بود که قویتر است و سنگ بزرگتری را میتواند جابجا نماید... که چشمان آن حضرتصلی الله علیه و آله به آنها افتاد. چشمان مهربانی که تمام حرکات و سکنات امّت را زیر نظر داشت و مراقب بود که هیچ انحرافی در بین آن ها رخ ندهد. از هر حادثه ای برای هدایت امت بهره میگرفت و به هر بهانهای سر صحبت و اندرز را باز مینمود نگاه او به حوادث، اشیاء و موجودات پیرامون، نگاهی ژرف و عمیق بود آن روز نیزی همین اتفاق افتاده بود؛ از این رو نزدیک رفت و علت تجمع را جویا شد!؟. یکی از جوانان گفت: «یا رسول الله! مسابقه است میخواهیم بدانیم کدامیک از ما قویتر است؟»
نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: ....
این قضیه را تا همین جا داشته باشید تا اندکی بعد به ادامه آن بپردازیم. اما، راستی قوت و ضعف یعنی چه؟ قوی کیست؟ ضعیف کیست؟ آیا میشود شخصی در عین قدرتمندی، ضعیف و ناتوان باشد؟! آیا میشود گاهی از قوت و قدرت به عنوان یک ضعف و نقصان نام برد؟!!
معیار قدرتمندی چیست؟ و ما چگونهایم؛ قوی یا ضعیف؟ این نوشتار در صدد بیان این مطلب است با ما همراه باشید. ابتدا بذکر انواع قدرت پرداخته و برخی از کاربرهای این لغت را بیان می نماییم: گاه میگوییم: «فلانی قوی است» یعنی زور بازوی زیادی دارد و یا میِگوییم: «فلان کشور کشوری قدرتمند است» یعنی از لشگری قدرتمند و استعداد نظامی بالایی برخوردار است. گاه از قدرت شیر، قوت نگاه عقاب، قدرت بالای شنوایی در خفاش، حافظهی قوی یک انسان، قدرت بیان یک سخنران در ادای کلمات و یا نفوذ بالای سخنان او در مخاطبین و یا حتی قدرت قلم یک نویسنده و تاثیر سحرگونه نوشتار او و دهها مورد دیگر سخن می گوییم. مواردی که هر یک با دیگری تفاوتهایی داشته و با اندکی تامل، تمایز آنها از یکدیگر روشن می شود و شاید وجه مشترک اکثر آن ها مادی بودن در امور مادی و محسوس بوده و قابل شناختند.
اما اگر نیک بنگریم انواع دیگری از قدرت را میتوان نام برد: مواردی نظیر:
قدرت تحمل انسان در برابر سختی ها و مشکلات زندگی، قدرت تفکر صحیح، قدرت تحلیل و ارزیابی منطقی زندگی و حوادث و وقایع آن، قدرت اراده، قدرت عقل، قدرت اعتراف به خطاها و قدرت عذرخواهی از آنها، قدرت ایمان و باورهای قلبی انسان، قدرت برنامه ریزی و نظم، مداومت و استمرار و پایداری در امور، قدرت دل کندن از دنیا و زرق و برق آن، قدرت مبارزه با شیطان و وسوسه های او، قدرت مبارزه با شهوات جنسی و یوسفوار شدن، قدرت مبارزه با خشم و علیگونه شدن [جریان علیعلیه السلام در جنگ خندق و در مبارزه با عمربن عبدود] قدرت عمیق دیدن و نفوذ نظر از ظاهر به باطن امور
قدرت رضا و خوشنودی به مقدرات الهی و توکل بر او، قدرت مبارزه با کسالتها و تنبلی ها، قدرت اعتقادی و داشتن باورهای قوی و منطقی، قدرت کنترل نگاه، زبان و ...
آری قدرت و قوت تنها در مادیات خلاصه نمی شود و رد پای این صفت و فضیلت در بسیاری از شؤون غیر مادی زندگی انسان به راحتی پیدا و قابل رصد است. امری که بسیاری از انسان ها از آن غافل اند و گاه کمترین توجهی نیز به آن ندارند! به گونه ای که مثلا جوان ما حاضر است ساعتهای متمادی را در باشگاههای ورزشی و یا پرورش اندام! صرف نماید [تا جسمی نیرومند سالم و خوش نما! داشته باشد] ولی اندک توجهی به نیازهای روح خود و تقویت ابعاد ذکر شده نداشته و آن را رها نماید!
و توجهی اندک به این امر، می تواند بسیار راهگشا بوده و این انسان قوی! و در واقع ضعیف!، را به قدرت واقعی و قوت حقیقی نائل نماید. و توجه به این نکته بسیار مهم است که: هر انسان قوی، میتواند دارای یک یا چند نقطه ضعف و یا به اصطلاح « پاشنه آشیل» باشد. نکته ای که اگر به آن توجه نشود چه بسا در کوران حوادث و در بزنگاههای زندگی گرفتار آنها گشته و آن چنان ضربهای بخورد که از جا برنخیزد و یا حتی هلاک! گردد. و شناخت این ضعف ها مستلزم توجه جدی به این امور است و نیز مستلزم تلاش هر روزه و مستمر انسان در مراقبت از نفس، فراگیری معارف الهی و آموزه های گران سنگ معصومینعلیهم السلام و ارتباط دائم با آنها و رسیدگی هر چه بیشتر به بُعد اصلی خویش یعنی بعد روحانی و تقویت آن است.
مبادا فریب قوت و قدرتهای مادی خویش را خورده و گاه به مثابه «فیلی» گردیم که از «موشی» ترسیده و میدان را تهی نماید.
بله نبی مکرم اسلامصلی الله علیه و آله به یکی از انواع این نوع قدرتها اشاره نمود و به آن جوانان فرمودند:
«آیا می خواهید به شما خبر دهم که قویترین شما کیست؟... قویترین شما آنست که هرگاه در حال رضا و خوشنودی بود این «رضا» او را وارد «گناه» و یا یک «امر باطل» ننماید و هر گاه غضبناک و خشمگین بود این خشم او را از دایره «حقگویی» خارج نسازد» یعنی هرگاه بر چیزی قدرت یافت و توانا گردید داخل در چیزی که حق نیست نشود.
اکبر فرحزادی نویسنده این سطور معتقد است تنها مذهب بی نقص و نجاتبخش اسلام شیعی است و بدون هدایت اهل بیت علیهم السلام هرگز نمی توان به مقصد رسید. بیایید همه در نشر آموزه های اهل بیت علیهم السلام کوشا باشیم. |